Využití pohybových činností v integrovaném předškolním vzdělávání - Kaftanová, Klára (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato práce se zabývá integrováním pohybových aktivit do vzdělávací nabídky v mateřské škole v souladu s RVP PV. V teoretické části je vymezen význam pohybu v předškolním věku a důsledky pramenící z nedostatku pohybu. Následuje zmapování současného předškolního vzdělávání, jeho cíle a specifika, sloužící jako východisko pro uplatnění pohybových aktivit. Charakterizováno je i integrované vzdělávání, integrované bloky a zásady jejich tvorby v třídním vzdělávacím programu. Praktická část je věnována sestavením pohybových aktivit v integrovaných tematických celcích v souladu dílčími cíli a očekávanými výstupy RVP PV. Tyto aktivity jsou průběžně vyhodnocovány dle evaluačních kriterií. Závěrečné shrnutí hodnotí zrealizované pohybové aktivity z hlediska naplňování očekávaných výstupů ve všech oblastech vzdělávání.
The use of movement activities in an integrated preschool education
Keywords: Předškolní věk; pohyb; vývoj dítěte; předškolní vzdělávání; pohybové aktivity; integrované vzdělávání; tematické celky; Preschool age; physical activity; child development; preschool education; physical activities; integrated education; thematic units