Vytvoření a ověření výukového programu pro posluchače VKZ: Možnosti využití alternativních směrů v rámci regeneračních technik (lávové kameny) - Uhlířová, Daniela (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce se zabývá vytvořením a ověřením výukového programu pro posluchače oboru Výchovy ke zdraví zaměřeného na masáž lávovými kameny jako alternativního směru regeneračních technik. V úvodu teoretické části analyzuji odborné pojmy jako je zdraví, regenerace a masáž. Ústředním tématem je masáž lávovými kameny. Toto téma pojednává o původu lávových kamenů, účincích a kontraindikacích masáže lávovými kameny, prostředcích pro tuto masáž, působením masáže lávovými kameny dle teorie orientální medicíny a technice masáže lávovými kameny. V praktické části ověřuji výukový program srovnáním vstupních a výstupních testů vypovídajících o úrovni znalostí v dané problematice náhodně vybraných studentů Výchovy ke zdraví. Dále pak zjišťuji názor studentů na výukový program a zařazení výuky masáže lávovými kameny do předmětu Regenerace III. Výsledky praktického šetření potvrzují realizovatelnost programu v praxi, značný vliv programu na prohloubení znalostí studentů v dané problematice a pozitivní reakce studentů na obsah výukového programu i na možnost jeho zařazení do předmětu Regenerace III.
Creation and check tutorial programme for undergraduates of program Health Education: Possibilities usage of alternative methods within regeneration methods (lava stones)
Keywords: zdraví; regenerace; masáž; lávové kameny; alternativní směr; health; regeneration; massage; lava stones; alternative methods