Ošetřovatelská péče o pacienta s dysfagií - Barešová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2018)
Předkládaná bakalářská práce se věnuje problematice ošetřovatelské péče o pacienta s dysfagií. Cílem této práce bylo zjistit specifika při ošetřování pacienta s dysfagií. Pro naplnění cílů bylo stanoveno šest výzkumných otázek: Jak sestry monitorují úroveň polykacích schopností u nemocného s dysfagií? Jaké specifické intervence provádí sestra u nemocného s dysfagií? Jak sestry v rámci péče o pacienta s dysfagií spolupracují s dalšími specialisty? Jaké kompenzační pomůcky u nemocných s dysfagií ošetřovatelský personál využívá? Jaké specifické potřeby mají pacienti s dysfagií? S jakými problémy se potýkají pacienti s dysfagií? K realizaci výzkumného šetření byl zvolen kvalitativní přístup, technikou sběru dat byl polostrukturovaný rozhovor. Rozhovor se skládal z 32 otázek (viz příloha č.6). Získané výsledky byly zpracovány metodou otevřeného kódování technikou "tužka papír". Výzkumný soubor tvořilo 8 všeobecných sester ve věkovém rozmezí 26 - 60let. Z toho byly 3 sestry z neurologického oddělení, 2 sestry z oddělení následné péče, a poté vždy po 1 sestře z interního oddělení, jednotky intenzivní péče a oddělení otorinolaryngologie. Výsledky práce jsou členěny do jednotlivých kategorií, kterými jsou: monitorace, specifické intervence, spolupráce s dalšími odborníky, kompenzační pomůcky, potřeby pacientů, problémy pacientů. Práce poskytuje celkový pohled na problematiku ošetřovatelské péče o pacienta s dysfagií.
Nursery care for patients with dysphagia
Keywords: Dysfagie; ošetřovatelská péče; všeobecná sestra; pacient; polykání; Dysphagia; nursery care; nurse; patients; swallowing