Kolostomie jako ošetřovatelský problém - Pólová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se věnuje problematice ošetřování kolostomií. Kolostomie znamená vyústění tlustého střeva na povrch těla a je velkým zásahem do života pacienta. Zakládání střevní stomie u pacientů vyššího věku je stále častější (Šváb et al., 2008). Cílem této práce je zjistit specifika ošetřovatelské péče o pacienty s kolostomií. Pro tento cíl jsme si stanovili následující výzkumné otázky: Jaké jsou znalosti sester s ošetřováním kolostomií? Jaká jsou specifika ošetřovatelské péče o pacienty s kolostomií? K realizaci empirické části bakalářské práce jsme zvolili kvalitativní výzkumné šetření. Sběr dat byl prováděn pomocí polostrukturovaných rozhovorů se všeobecnými a stomickými sestrami. Výzkumný soubor tvořilo 8 všeobecných sester a 2 stomické sestry pracující na chirurgickém oddělení. Rozhovory byly zaznamenány na diktafon a následně doslova přepsány. Získané informace byly kódovány a poté kategorizovány. Výzkumné šetření probíhalo během února a března 2018. Z výsledků rozhovorů se sestrami vyplynulo, že všechny sestry mají určité znalosti o ošetřování kolostomií a všechny sestry kolostomie ošetřují. Výzkumné šetření ukázalo, že všeobecné sestry mají v problematice kolostomií jisté nedostatky. Některé sestry si svými odpověďmi nebyly jisté. Bylo zjištěno, že většina všeobecných sester pacienty s kolostomií odkazuje na stomické sestry. Výsledky šetření budou realizovány v návrhu semináře pro sestry, který bude sloužit k prohloubení jejich vědomostí o této problematice. Větší informovaností sester, správným používáním pomůcek a správnou péčí o kolostomie máme možnost předejít vzniku komplikací u těchto pacientů.
Colostomy as a nursing problem
Keywords: Kolostomie; sestra; pacient; stomické pomůcky; stomické problémy; Colostomy; nurse; patient; colostomy aids; colostomy problems