Analýza úrovně kultury mluveného projevu žáků ZŠ - Přádná, Andrea (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato diplomová práce sleduje důležité aspekty týkající se kultury mluveného projevu. Zaměřuje se zejména na úroveň řečových komunikátů. Práce obsahuje část teoretickou zabývající se specifiky mluveného projevu, zvukovou podobou řeči a doprovodnými optickými projevy. Vlastní kapitola je věnována slohotvorným činitelům, kteří významným způsobem formují jazykové vyjádření, dále klíčovým kompetencím, jimiž by měli být žáci na konci základního vzděláváni vybaveni a tudíž v souladu s nimi schopni prokázat osvojené jazykové znalosti a komunikační dovednosti, a taktéž soutěži Mladý Démosthenes, která se zaměřuje na umění komunikovat a jeho zdokonalování. Praktickou část reprezentují dvě samostatné kapitoly. První tvoří výzkum zahrnující charakteristiku zúčastněných základních škol, stanovené náležitosti a hlavní sledované faktory. Druhou část představuje analýza mluvených projevů zkoumaného vzorku žáků základních škol. Jedná se o komparaci připravených i nepřipravených komunikátů, k níž došlo na základě vyhodnocování srovnávacích záznamových archů. Cílem výzkumného šetření bylo postihnout úroveň jazykových schopností a dovedností žáků 9. tříd základních škol. Práci uzavírá shrnutí dosažených poznatků. V přílohách jsou umístěny tabulky, grafická znázornění a plné znění srovnávacích záznamových archů.
Analysis of Speech Standard of Elementary School Pupils