Příběhy Charlese Dickense jako variace na téma chudoby, bohatství a štěstí - Průdková, Kamila (Jihočeská univerzita, 2023)
Náplní diplomové práce je analýza vybraných děl Charlese Dickense s ohledem na stěžejní téma chudoby jako specifické zkušenosti v rámci individuálního hledání osobní identity. V souvislosti s tímto tématem bude práce soustředěna zvláště na charakteristiku mladých hrdinů / sirotků (Oliver Twist, David Copperfield, Philip Pirrip) a na význam zlomových momentů jako příčiny transformace. V tomto směru přihlédne i k Dickensovým Vánočním povídkám (Vánoční koleda). Východiskem práce bude posouzení tématu chudoby a bohatství v anglické viktoriánské literatuře, samostatná kapitola bude věnována Dickensově životní zkušenosti a tvorbě. Vzhledem k tematice hledání štěstí se úvodní zamyšlení dotkne i existenciální problematiky mezi "být" a "mít" (G. Marcel), která bude následně posouzena i v rámci vlastní literární interpretace. Cílem této interpretace je hledání souvislostí mezi chudobou, majetkem a vědomím smyslu života v konkrétních životních situacích a mezilidských vztazích.
The Tales of Charles Dickens as Variations on the Themes of Poverty, Wealth and Happiness