Biopotraviny: výrobní a odbytový potenciál horských a podhorských oblastí (Jihočeský kraj) - Horská, Alena (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se soustředí na ekologické zemědělství v horských a podhorských oblastech Jihočeského kraje. Nejen v jihočeském regionu je pro tento typ oblastí typická dominující živočišná produkce (zejména chov skotu), s tím související struktura zemědělské půdy (převažuje podíl trvalých travních porostů) a malá rozmanitost produkce ekofarem. Byl analyzován produkční a odbytový potenciál ekologické zemědělské produkce a v souvislosti se zjištěnými nedostatky navržena opatření vedoucí ke zlepšení situace v oblasti. Kromě výše zmíněného, se práce také zaměřuje na analýzu stavu ekoagroturistiky v Jihočeském kraji, neboť v tomto segmentu cestovního ruchu lze spatřovat prostředek k získání ekonomické stability ekofarem.
Organic food - land and sale potential of montane and submontane region (Southbohemian region)
Keywords: ekologické zemědělství; horské a podhorské oblasti; ekofarmy; biopotraviny; živočišná produkce; rostlinná produkce; ekoagroturistika; organic farming; montane and submontane areas; organic farms; bioproducts; animal production; crop production; rural tourism