Informovanost studentů vysoké školy o těhotenství po 35. roce života - Klofáčová, Petra (Jihočeská univerzita, 2022)
Tématem této bakalářské práce je "Informovanost studentů vysoké školy o těhotenství po 35. roce života". Práce je rozdělena do dvou částí, teoretické a praktické. Teoretická část popisuje, jakými změnami prochází ženské tělo v průběhu těhotenství, co znamená plánované rodičovství, a jak se mění plodnost s ohledem na věk. V teoretické části jsou dále zmíněny metody asistované reprodukce a rizika související s asistovanou reprodukcí, rizikové faktory pro matku po 35. roce života, rizikové faktory pro dítě u matky po 35. roce života a v neposlední řadě také edukace porodní asistentkou. K praktické části této bakalářské práce bylo využito kvantitativní výzkumné šetření za pomoci dotazníku vlastní konstrukce. Dotazník byl tvořen 28 otázkami. Celkem byl pro tuto práci zvolen jeden cíl. Cílem práce bylo: "Zmapovat informovanost studentů vysokých škol o problematice gravidity po 35. roce života." Následně byly k cíli stanoveny dvě hypotézy. První hypotéza zní: "Informovanost o rizicích těhotenství po 35. roce věku je vyšší u studentů vysokých škol se zaměřením na zdravotnictví než u studentů nezdravotnických oborů." Tato hypotéza platí. Druhá hypotéza zní: "Informovanost o rizicích v těhotenství po 35. roce života je lepší u studentek vysokých škol než u studentů vysokých škol." Tato hypotéza neplatí. Výzkumným souborem bylo celkem 225 studentů a studentek vysokých škol. Respondenti byli rozděleni podle pohlaví na muže (22,70 %) a ženy (77,30 %) a dále podle zaměření na studenty zdravotnických (23,50 %) a nezdravotnických oborů (76,50 %). Pro (76,90 %) respondentů je těhotenství po 35. roce života jedním z rizikových faktorů těhotenství. 64,40 % respondentů uvedlo, že je těhotenství po 35. roce života rizikové. Nejčastějším důvodem pro odkládání mateřství je podle respondentů finanční soběstačnost, kterou zmínilo (90,20 %) respondentů. Výsledky výzkumného šetření této bakalářské práce ukazují, že studenti a studentky vysokých škol mají o rizicích spojených s těhotenstvím po 35. roce života poměrně málo informací. Výsledky tak mohou sloužit jako zpětná vazba pro poskytovatele prenatální péče v České republice, ale i pro školy, kde by mělo být toto téma probíráno. Zároveň může tato práce sloužit jako informační materiál pro studenty středních i vysokých škol při probírání problematiky týkající se těhotenství, plánovaného rodičovství, odkládaného mateřství či asistované reprodukce.
Awareness of university students about pregnancy after the age of 35.
Keywords: Student; informovanost; riziko; těhotenství; porodní asistentka; žena; edukace; asistovaná reprodukce; Student; Awareness; Risk; Pregnancy; Midwife; Woman; Education; Assisted Reproduction