Vědomostní úroveň o problematice zdraví u studentů, adolescentů na gymnasiu - Buzková, Aneta (Jihočeská univerzita, 2014)
Základním cílem práce je zmapovat vědomosti studentů, adolescentů, zahrnující oblast biologie člověka, tělesné výchovy a sportu a výživy a následně porovnat tyto výsledky s podobnými šetřeními v provedenými na území České republiky. Dále jsem se na základě vyhodnocení dotazníků pokusila ověřit, zda se vědomostní úroveň o zdraví a pohybové aktivitě odráží v dodržování zdravého životního stylu dospívajících. Do výzkumu byly zapojeny dvě střední školy - gymnásium v Milevsku a gymnásium Pierra de Coubertina v Táboře. Od studentů se podařilo nashromáždit 132 vyplněných vědomostních testů k problematice zdraví a pohybové aktivity a stejné množství přiložených dotazníků o zdravém životním stylu. Výsledky ukázaly, že úroveň znalostí a vědomostí se významně neliší v závislosti na pohlaví, a že se jejich úroveň odráží v dodržovaní zdravého životního stylu studentů.
The level of knowledge about health issues for students at the secondary school adolescents
Keywords: Adolescence; zdravý životní styl; zdravotní gramotnost; výživa; pohyb; výchova ke zdraví; Adolescence; healthy lifestyle; health literacy; nutrition; exercise; health education