ČESKÉ A NĚMECKÉ KULTURNÍ DIMENZE A STANDARDY V PROSTŘEDÍ ČESKÉ A NĚMECKÉ MLÁDEŽE - Svobodová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2016)
Obsahem práce je vymezení pojmu kultura, a to jak jeho staršími vymezeními, tak i novějšími pojetími od autorů zastupující různé vědní obory. V další části práce je popsáno, jaké další využití dnes pojem kultura nabízí. Následně jsou v práci vysvětleny koncepce kulturních dimenzí a kulturních standardů. Velká část práce je věnována konkrétním kontrastním česko-německým dimenzím a standardům, a to jak z českého, tak i z německého pohledu. Východiskem pro ověření těchto kulturních dimenzí a standardů je dotazníkový výzkum prováděný v prostředí české a německé mládeže. Na základě tohoto výzkumu jsou česko-německé kulturní dimenze a standardy buďto potvrzeny, nebo zpochybněny.
Czech-German cultural dimensions and standards in the environment of Czech and German young people
Keywords: Kultura; kulturní dimenze; kulturní standardy; kontrastní česko-německé kulturní dimenze a standardy; dotazníkové šetření; výsledky dotazníkového šetření; Culture; cultural dimensions; cultural standards; contrasting Czech-German cultural dimensions and standards; questionnaire survey; results of questionnaire survey