Jindřich Skopec - kněz a historik - Pražáková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2014)
Předkládaná diplomová práce se zabývá životním příběhem Jindřicha Skopce (1873-1942), jenž působil jako kněz, archivář, učitel náboženství na střední škole a historik. Jeho zájmy byly všestranné, přesto se nesmazatelně zapsal do dějin svou neutuchající pílí a poctivou prací. Trvalé povědomí si zajistil pečlivým zpracováním "Pamětí Františka Jana Vaváka, souseda a rychtáře v Milčicích", jež vydal v pěti svazcích v nakladatelství "Dědictví svatojánské". Zajistil si tak čestné místo v kruzích historického bádání. Vydávání těchto Pamětí bylo jeho celoživotním dílem a stalo se nezapomenutelným odkazem pro budoucí generace. Hluboce se Jindřich Skopec vryl i do pamětí současníků, neboť svůj život zasvětil výchově mládeže. Učil ji náboženské víře, morálce a hluboké pokoře. Tato diplomová práce je vůbec první studií, která se snaží obsáhnout život tohoto významného kněze a historika od raného dětství přes jeho kněžské působení až po badatelskou činnost.
Jindřich Skopec - the priest and historian
Keywords: Jindřich Skopec; kněz; historik; učitel; editor; Paměti Františka Jana Vaváka; Jindřich Skopec; priest; historian; teacher; editor; Memories of František Jan Vavák