Porovnání výnosové schopnosti nahých a pluchatých odrůd ovsa - Máchalová, Hana (Jihočeská univerzita, 2013)
Téma diplomové práce je porovnání výnosové schopnosti nahých a pluchatých odrůd ovsa. Práce je rozdělena do dvou částí. První polovina této práce je věnována literární rešerši. Druhá polovina práce popisuje vlastní pokus, který byl uskutečněn v roce 2012 na pozemku Školního zemědělského podniku Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Pro tento experiment bylo použito 10 odrůd ovsa z toho 4 nahé odrůdy a 6 pluchatých odrůd. Nejvyššího průměrného výnosu z pluchatých odrůd dosáhla odrůda Vok (3,85 t na ha) a z nahých odrůd s výnosem 3,43 t na ha to byla odrůda Otakar. Průměrná hmotnost tisíce zrn byla u nahých odrůd 28,7 gramů a u pluchatých odrůd 33,4 gramů. Počet zrn v latě u nahých odrůd dosahovalo v průměru 57 zrn a u pluchatých odrůd 55 zrn.
The comparison of naked and hulled oat yield ability
Keywords: Oves; nahé odrůdy; pluchaté odrůdy; výnosové prvky.; Oat; naked varieties; hulled varieties; the yield components.