Keltsko křesťanská spiritualita v období raného středověku - Lebarová, Dorotea (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato práce se věnuje křesťanské tradici v Irsku a severozápadním Skotsku v období 5. až 12. století. Práce je rozdělena na dvě části. První je jakýmsi úvodem do historického a kulturního kontextu. V druhé části jsem použila religionistický model pana Ninina Smarta, který dělí náboženství do 7 dimenzí. Jsou to dimenze doktrinální, mytologická, rituální, sociální, etická, emocionální a umělecká. V každé z těchto dimenzí rozebírám povětšinou čtyři témata typická pro keltsko-křesťanskou tradici a na nich ilustruji jedinečnost této tradice. Ta tkví ve vysoké schopnosti inkulturace křesťanství a zároveň ve schopnosti rozvinout nové inovativní přístupy. Mezi tyto nové přístupy patří např. zavedení soukromé kající praxe, fenomén poutnictví nebo propojenost klášterního života s apoštolátem.
Celtic Christian Spirituality in the Time of Early Middle Age
Keywords: Keltové; Irsko; Sv. Patrik; pohanství; spiritualita; mnišství; askeze; pokání; modlitby; poutnictví; poustevnictví; mytologie; legendy; světci; raný středověk.; Celts; Ireland; Saint Patrick; paganism; spirituality; monasticism; asceticism; penitence; prayers; pilgrimage; hermitry; mythology; legends; saints; early middle age.