Možnosti využití inseminace koz v ČR - Beránková, Jana (Jihočeská univerzita, 2007)
Cílem této práce bylo stanovit nutné ekonomické a organizační opatření pro zavedení inseminace koz v ČR. Při současném počtu 14 402 ks koz je na jejich úspěšnou inseminaci potřeba 23 044 inseminačních dávek, které by bylo možné vyprodukovat od 14 plemenných kozlů. Předpokládané investiční náklady na zřízení inseminační stanice by se pohybovaly ve výši 3 220 000 Kč, prostá doba splacení by dle předpokládaných kalkulovaných cen inseminačních dávek byla 4 roky a 340 dní. Distribuce a prodej inseminačních dávek po celé ČR by byl zajišťován plemenářskými organizacemi, a to na základě smlouvy se zamýšlenou inseminační stanicí. Předpokládaná prodejní cena jedné inseminační dávky konečnému zákazníkovi by se mohla první rok provozu inseminační stanice pohybovat ve výši 230,80 Kč (včetně 100 Kč poplatku za provedení inseminace). Tato cena by se postupně snižovala až na 199 Kč (6. rok).
Possibilities of Utilizing Goat Insemination in Czech Republic
Keywords: kozel; inseminace; inseminační dávka; náklady; prodejní cena; goat; insemination; insemination dose; costs; selling price