Investiční možnosti drobného investora na kapitálovém trhu v ČR a jejich komparace - Vostalová, Marie (Jihočeská univerzita, 2020)
Hlavním cílem práce je charakterizovat možnosti investování drobného investora na kapitálovém trhu ČR a tyto možnosti navzájem porovnat. Práce je zaměřena především na akcie, se kterými se obchoduje prostřednictvím RM-Systému nebo na Burze cenných papírů Praha. V první části najdeme vysvětlení důležitých pojmů, popis základních investičních možností a představení výnosu, rizika a likvidity jako hlavních pojmů investiční strategie. Druhá část nejprve popisuje obchodování na Burze cenných papírů Praha a na RM-SYSTÉMU. Následuje komparace burz podle výnosnosti, rizika, likvidity a nákladovosti. Zmíněné charakteristiky jsou počítány pro čtyři konkrétní akcie, se kterými se obchoduje na obou burzách. Pro výpočet je zvolen pětiletý časový horizont. Hledisko výnosnosti se porovnává pomocí průměrné měsíční výnosnosti a celkové výnosnosti pro vybrané akcie. Riziko je počítáno směrodatnou odchylkou. Nákladovost je simulována na modelovém příkladu. Výsledky analýzy jsou nejprve srovnávány pro každou charakteristiku zvlášť a následně jsou shrnuty a porovnány jako celek. Na základě výsledků je doporučena burza, která je pro drobného investora vhodnější.
Investment opportunities of small investor on the capital market in CR and their comparison
Keywords: kapitálový trh; burza; RM-SYSTÉM; akcie; Capital market; Stock exchange; RM-SYSTEM; Stock