Role původu zboží při dovozu do České republiky - Líbalová, Martina (Jihočeská univerzita, 2018)
Práce se zaměřuje na dovoz zboží do České republiky v preferenčním a nepreferenčním systému ze třetích zemí. Cílem diplomové práce bylo zpracovat doporučení, které má sloužit jako užitečná pomůcka pro podniky s obchodním záměrem dovážet zboží do České republiky v obou systémech. Zároveň jsou v práci popsány dokumenty, které se k prokazování v nepreferenčním a preferenčním systému používají a na jejichž základě jsou následně stanoveny celní sazby. V závěru jsou zhodnoceny vzájemné rozdíly dovozu způsobené odlišným původem zboží.
The role of the goods origins in import to the Czech Republic
Keywords: nepreferenční původ; preferenční původ; pravidla při dovozu; non-preferential origin; preferential origin; import rules