Vliv letecké dopravy na regionální rozvoj - Novotný, Martin (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce se věnuje problematice letecké dopravy a jejího vlivu na regionální rozvoj. První část práce je věnována teoretickému studiu letecké dopravy, její historii, vlivů zejména na ekonomiku a životní prostředí. Další část teoretického studia zkoumá regionální rozvoj jako takový, teoretické základy rozvoje regionů, jakými způsoby je regionální rozvoj měřen a jaké jsou nástroje jeho ovlivňování. Praktická část se zaměřuje na seznámení s významem letecké dopravy pro vybraný region, dále se zabývá letišti obdobného významu, aby bylo si udělat představu o dopadech letecké dopravy v jiných regionech. V další části je analyzován program rozvoje vybraného regionu a jsou vybrány jeho nejdůležitější body, které jsou následně analyzovány v poslední části. Poslední část se snaží přímo odpovídat na cíle diplomové práce, kterými jsou zejména zhodnocení vlivu letecké dopravy na regionální rozvoj ve vybraném regionu a následná kvantifikace těchto vlivů.
The impacts of aviation on regional development
Keywords: Letectví; letiště; region; rozvoj; dopady; dopady na regionální rovoj; práce; míra zaměstnanosti; cestovní ruch; doprava; přeprava; krize; Jižní Čechy; České Budějovice; Pardubice; historie; Aviation; airport; region; development; impacts; regional development; jobs; employment rate; tourism; traffic; transportation; crisis; South Bohemian region; České Budějovice; Pardubice; history