Běžná mluva v obci Boršov nad Vltavou - Karvánková, Iva (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem této bakalářské práce bylo zjistit, zda a jaké charakteristické nářeční rysy se objevují v běžné mluvě respondentů žijících v obci Boršov nad Vltavou. Za tímto účelem byly využity nahrávky respondentů a jejich následný rozbor nacházející se v praktické části práce. V této části najdeme také informace o současném stavu slovní zásoby obyvatel obce, k jehož zkoumání byl využit rozbor dotazníku předložený patnácti respondentům. V teoretické části bylo provedeno přiblížení lokace, historie a památek obce Boršov nad Vltavou nacházejících se v jižních Čechách. Dále také práce obsahuje stručnou charakteristiku jihozápadočeské nářeční podskupiny.
Common Spoken Language in Boršov nad Vltavou
Keywords: nářečí; dialektologie; jazyk; běžná mluva; rozbor; dialect; dialectology; language; common speech; analysis