Hydrolýza brambor - Vlačihová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá srovnáním působení kyselé, zásadité a enzymatické hydrolýzy na bramborový škrob při současném působení různých tlaků (0 MPa, 0,3 MPa a 1MPa). Kyselá hydrolýza byla prováděna kyselinou sírovou o koncentracích 3, 6, 9 a 12 %, zásaditá hydrolýza hydroxidem sodným o koncentracích 3, 6, 9 a 12% a k enzymatické hydrolýze byly použity čtyři enzymatické přípravky k hydrolýze škrobu. Efekt hydrolýzy byl poměřován pomocí GE a doplněn byl výtěžností alkoholu. V pokusu je patrný pozitivní vliv zvýšeného tlaku 0,3MPa a 1MPa na průběh hydrolýzy.
Hydrolysis of potatoes
Keywords: Hydrolýza; Brambory; Škrob; Bioetanol; Enzymy; Hydrolysis; Potato; Starch; Bioetanol; Enzymes