Využití autentického literárního textu k rozvoji čtenářských dovedností v anglickém jazyce na 2. stupni základních škol - Peštová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato diplomová práce se zabývá využitím autentického literárního textu ve výuce anglického jazyka na druhém stupni základních škol. Autentický text představuje jazykový vklad, který napomáhá přirozenému osvojování cizí řeči. Vteoretické části jsou popsány podmínky pro osvojení cizího jazyka, typy autentických textů, kritéria pro výběr vhodných autentických materiálů a postup, jak s nimi ve výuce pracovat. Praktická část je realizována formou přípravy plánu třech vyučovacích hodin anglického jazyka na druhém stupni základní školy. Cílem hodin je za využití autentického textu rozvoj čtenářských dovedností a podpora čtenářské gramotnosti žáků.
Using authentic literary texts to develop reading skills in English at middle school level
Keywords: anglický jazyk; autentický text; jazykový vklad; osvojování jazyka; čtenářské dovednosti; čtenářská gramotnost; English; authentic text; language input; language acquisition; reading skills; reading literacy