Příspěvek na péči - nový způsob integrace a pomoci občanům - Kazdová, Hana (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce je zaměřena na příspěvek na péči jako na moderní způsob pomoci lidem, kteří se bez ní neobejdou. Je rozdělena do 5 základních částí. První část je zaměřena na historický vývoj v oblasti péče o potřebné. Druhá část práce je věnována pohledu na péči o potřebné v rámci EU. Platné právní úpravy v oblasti sociálních služeb je obsahem části třetí. Čtvrtá část práce je věnována zákonu o sociálních službách se zaměřením na příspěvek na péči. Pátá část je výzkumná a zaměřená konkrétně na zmapování praktického využívání příspěvku na péči - jak z pohledu čerpání finančních prostředků, tak z pohledu následného využívání sociálních služeb registrovanými poskytovateli x poskytování péče (poskytovateli - laiky) z řady rodinných příslušníků a počtu žádostí - nových i žádostí o zvýšení v regionu Strakonice za období roku 2007, 2008 a 2009. V závěru je určité zhodnocení a zamyšlení se nad aktuální situací a možným vývojem do budoucna.
Subsidies for taking care - a new way of integration and assistance for people
Příspěvek na péči - nový způsob integrace a pomoci občanům
Keywords: pomoc; péče; příspěvek na péči; zákon o sociálních službách; bezmocnost; právní úpravy v oblasti sociální péče; help; care; subsidies providing assistance; the law on social services; helplessness; legal regulations in the field of social care assistance