Vybrané aspekty postavení dlužníka v insolvenčním řízení. - Rudolfová, Vladimíra (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce sestává ze stručného úvodu ke zvolenému tématu a z části teoretické a praktické. V teoretické části se věnuji obecné úpravě (část 2), tj. předmětem úpravy, úpadku, věcné a místní příslušnosti, procesním subjektům, projednání úpadku a rozhodnutí o něm, insolvenčnímu návrhu dlužníka a v neposlední řadě i jednotlivým způsobům řešení dlužníkova úpadku. U způsobu řešení úpadku konkursem (část 3) se zabývám účinky prohlášení konkursu na probíhající řízení, zpeněžením majetkové podstaty, zrušením konkursu a také se zmiňuji o účincích prohlášení konkursu na společné jmění manželů. Následuje část 4., která je věnována dalšímu způsobu řešení úpadku, a to reorganizaci. V této části uvádím judikaturu soudu ve sporných případech, která se týká současné právní úpravy. Část 5. pak obsahuje poslední a současně nejvyužívanější způsob řešení dlužníkova úpadku, tedy oddlužení. V praktické části na konkrétním účetním případu provádím účtování u dlužníka, který je právnickou osobou (obchodní společností) a jehož úpadek je řešen konkursem. Ten je nejčastějším řešením dlužníkova úpadku, je-li dlužníkem podnikatel. Dále se v praktické části věnuji insolvenčnímu návrhu fyzické osoby na povolení oddlužení a insolvenčnímu návrhu dlužníka (podnikatele) na prohlášení konkursu.
Selected aspects of a debtor's position in insolvency proceedings.
Keywords: dlužník; úpadek; oddlužení; konkurs; reorganizace; majetek; správce; debtor; failure; debt relief; bankruptcy; reorganisation; assets; liquidator