Ošetřování dětí na transplantační jednotce - Herkuczová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2008)
Onkologické onemocnění je pro každého velmi stresující a zatěžující situace. Nádorová onemocnění se stala ve druhé polovině 20. století druhou nejčastější příčinou úmrtí dětí a mladistvých. Přináší velký zásah do života dítěte, jeho rodiny a často i do života jedinců v blízkém okolí dítěte. Výzkum probíhal na transplantační jednotce a standardním oddělení Kliniky dětské onkologie. Cílem práce bylo zjistit specifika péče na transplantační jednotce a na základě získaných poznatků stanovit postupy, které mohly zpříjemnit nebo zkvalitnit péči o děti transplantační jednotce. Cíle byly splněny. Na základě výzkumu byly stanoveny čtyři hypotézy.
Nursing of children on a transplant unit
Keywords: alogenní a autologní transplantace; dítě; kostní dřeň; nádor; onkologie; psychologie; sestra; transplantační jednotka; allogenic transplantation; autologous transplantation; child; bone marrow; tumor; oncology; psychology; nurse; transplant unit