Vliv kvality mleziva na růst a zdravotní stav telat - Beránková, Anna (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce předkládá shrnutí o významu mleziva, jeho složení a porovnání se zralým mlékem. Mlezivo obsahuje důležité bílkoviny, které zajišťují zdravotní stav telete. Celková bílkovina v mlezivu obsahuje životu důležité imunoglobuliny, které se podílejí na imunitě telat. Pro kvalitní napojení a budoucí zdraví telat, je potřeba včasné napojení kvalitním mlezivem a také podat teleti odpovídající množství. Další důležitou etapou v životě telete, přispívající k dobrému růstu a zdraví, je krmná technika, která je popsána v příslušném oddílu literárního přehledu. Dále je zde charakterizován význam a úloha kolostrálních imunoglobulinů. Metodika předkládá aplikované metody měření kvality mleziva a měření celkové bílkoviny z krevního séra telat. Ve vlastním výzkumu byly zpracovány informace, které poskytl podnik VHD Hradiště. Zde byla práce zaměřena na matky telat a vlivy působící na kvalitu jejich mleziva, dále na telata a množství vstřebaných imunoglobulinů do jejich krevního oběhu po napojení mlezivem. Vybrané vlivy působící na kvalitu mleziva, zdraví telat a jejich hmotnost jsou zpracovány do tabulek a grafů. Ve výsledcích nebyly zjištěny žádné statisticky významné rozdíly.
The influence of the quality of the colostrum on the growth and health of calves
Keywords: tele; mlezivo; kvalita; zdraví; imunoglobuliny; calf; colostrum; quality; health; immunoglobulins