Dobrovolnický program v Nemocnici České Budějovice, a.s. - Koukalová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2011)
Dobrovolnictví dnes nalezneme téměř ve všech složkách společnosti. Dobrovolníci vypomáhají v oblasti kultury, sportu, sociálně-zdravotní oblasti atd. Také se jejich činnost využívá například při odstraňování následků přírodních katastrof. V teoretické části jsou objasněny termíny dobrovolnictví, dobrovolník. Dále byl popsán Dobrovolnický program v nemocnici, fáze jeho realizace a přínos dobrovolnické činnosti pro pacienty. Cílem práce bylo zjistit přínos Dobrovolnického programu v Nemocnici České Budějovice, a.s. pro pacienty. Ke zpracování praktické části jsem si zvolila kvalitativní výzkum. Ke sběru dat byla využita metoda dotazování, jako technika potom posloužil polořízený rozhovor. Rozhovor byl proveden s 5 pacientkami z 2. oddělení následné péče a s 5 pacientkami z onkologického oddělení v Nemocnici České Budějovice, a.s. Výsledkem práce je zjištění, že pacienti vidí největší přínos ve změně nemocničního stereotypu a možnosti si s někým popovídat. V praxi bude práce využita jako zpětná vazba pro Dobrovolnický program v Nemocnici České Budějovice, a.s.
Volunteer program in the Hospital in České Budějovice,a.s.
Keywords: Dobrovolnictví; dobrovolník; dobrovolnický program v nemocnici; přínos dobrovolnictví; Volunteering; volunteer; the volunteer programme in the hospital; the benefit of the volunteer activity