Možnosti centrálních bank ovlivňovat finanční trhy s přihlédnutím k současným devizovým intervencím ČNB - Slavíková, Kamila (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce je zaměřena na popis a následné vyhodnocení měnověpolitických nástrojů centrálních bank, které jsou využívány k zásahům na finančních trzích. Dalším velmi důležitým úkolem práce je analýza devizových intervencí ČNB a jejich vliv na ekonomiku České republiky. Praktická část práce byla vypracovaná na základě sběru dat, statistické analýzy, vlastního pozorován a hodnocení. Pro účely diplomové práce byla použita veřejně dostupná data ČNB a ČSÚ.
The possibilities of central banks influence over the financial markets with the consideration to CNB actual foreign exchange intervetion
Keywords: Ekonomická krize; devizové intervence; nekonvenční politiky; měnová politika; centrální banky; hrubý domácí produkt; nezaměstnanost; inflace; vývoz; dovoz.; Economy crisis; Foreign interventions; Unconventional policies; Monetary policy; Central banks; Gross Domestic Products; Unemployment; Inflation; Export; Import.