Hmotná kultura sídel Krakovských z Kolovrat v letech 1750-1850 - Fišerová, Anna (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce se věnuje hmotné kultuře sídel Krakovských z Kolovrat mezi léty 1750-1850. Jejím cílem je zrekonstruovat vnitřní prostory a materiální vybavení několika zámeckých objektů, které v uvedeném období vlastni-la březnická větev Krakovských z Kolovrat. Autorka využila řady dochovaných inventářů a účtů z druhé poloviny 18. a první půle 19. století. Snažila se rozpoznat funkci jednotlivých sídel i jejich postavení v rámci rezidenční sítě Krakovských z Kolovrat. Práce analyzuje měnící se módní trendy v oblasti nábytkářství, stolování a životního stylu. Předmětem zájmu je nejen charakteristika jednotlivých prostor, ale také symbolický význam výzdoby a předmětů každodenní i nekaždodenní potře-by, kterými se privilegovaní jedinci na svých sídlech obklopovali. Na základě toho se autorka snaží proniknout do myšlenkového světa šlechtice a nastínit jeho hodnotový žebříček.
Material culture of residencies of the Krakovský z Kolovrat family between 1750 and 1850
Keywords: hmotná kultura; každodennost; rezidence; Krakovští z Kolovrat; inventář; material culture; dailiness; residence; Krakovští z Kolovrat family; equipment