Beletristické ztvárnění zločinu v české kultuře 90. let 19. století - Chadtová, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem této diplomové práce je zmapovat různé způsoby beletristického zpracování motivu zločinu. K tomu si práce stanoví korpus vybraných kanonických děl, na kterých charakterizuje základní žánrovou diferenciaci literární tematiky zločinu. Na tento obecný diachronní přehled naváže synchronní výzkum výskytu motivu zločinu v rámci české literární produkce 90. let 19. století. Konkrétní znaky literatury o zločinu poté práce představí na příkladu české prozaické tvorby vybraného období, a to na románu Karla Václava Raise Kalibův zločin. Nejprve vylíčí způsob kritického přijetí tohoto textu jak dobovou, tak posteriorní literární kritikou a prozkoumá četnost jeho vydání. Následně práce přistoupí ke komparační analýze Kalibova zločinu s dalším dobově významným románovým zpodobněním zločinu - Zločinem a trestem Fjodora Michajloviče Dostojevského. Na základě tohoto srovnání vycházejícího z vybraných naratologických příruček pak práce prezentuje strukturní i naratologickou různorodost literárního ztvárnění zločinu.
The Fictional Depiction of Crime in the Context of Czech Culture of 1890s
Keywords: Literární realismus; psychologický román; literární ztvárnění zločinu; Karel Václav Rais; Fjodor Michajlovič Dostojevskij; Kalibův zločin; Zločin a trest.; Literary realism; psychological novel; literary depiction of crime; Karel Václav Rais; Fjodor Michajlovič Dostojevskij; Kalibův zločin; Crime and Punishment.