Vývoj aplikace pro zpracování zeměpisných souřadných systémů - Kubala, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2018)
V dnešní době s rostoucím využitím Global Position System (GPS) a Geografických informačních systémů (GIS) mnoho lidí potřebuje převádět mezi zeměpisnými souřadnými systémy. Hlavním cílem této práce je vyvinutí počítačového programu pro převod mezi vybranými zeměpisnými souřadnicovými systémy za použití programovacího jazyka C# a prostředí Microsoft Visual Studio. První část práce zahrnuje náhled do historie, obecné geografické problematiky a popis několika souřadnicových systémů. V druhé polovině práce je předvedena algoritmizace převodu vybraného souřadnicového systému z matematických rovnic do programovacího jazyka. Nejsou opomenuty ani otázky související s prezentací vytvořeného programu, kdy je proveden i výzkum uživatelské spokojenosti s vytvořeným programem. Z dotazníkového šetření vyplynulo, že očekávání většiny uživatelů byla naplněna.
Developing Application for Processing Geographical Coordinate Systems
Keywords: konverze mezi zeměpisnými souřadnými systémy; programovací jazyk C#; program Microsoft Visual Studio; geographical coordinate systems conversion; C# programming language; Microsoft Visual Studio software