Modely rozpočtového určení daní a daňová autonomie územních rozpočtů v zemích OECD - možné implikace pro ČR (vyžadována alespoň částečná znalost AJ) - Syslová, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce na téma Modely rozpočtovém určení daní a daňová autonomie územních rozpočtů v zemích OECD - možné implikace pro ČR se zabývá rozpočtovým určením daní v České republice a zemích OECD. V rámci literární rešerše tato diplomová práce pojednává o základních pojmech, jako je fiskálního federalismus, rozpočtovém určení daní, daňová autonomie a také obsahuje vhodná doporučení týkající se decentralizace daní. Praktická část je zaměřena na analýzu modelů rozpočtovém určení daní v zemích OECD a analýzu modelů rozpočtovém určení daní v České republice v letech 1993 až 2008. V rámci analýzy se tato práce zabývá změnami v modelu rozpočtového určení daní a vyhodnocení těchto modelů vzhledem k teoretickým doporučením. V závěru diplomové práce je souhrn získaných poznatků a navrhovaná opatření ke zlepšení současné situace.
Models of the Budgetary Allocation of Taxes and the Tax Autonomy of Territorial Budgets in OECD Countries - Possible Implications for Czech Republic
Keywords: Fiskální federalismus; fiskální decentralizace; rozpočtové určení daní; daňová autonomie; sdílení daní; územní jednotky vlády.; Fiscal federalism; fiscal decentralization; tax assignment (budget determination of taxes); taxation autonomy; tax sharing; local governments.