Vybrané socioekonomické přínosy minipivovarů - Bartoš, Jan (Jihočeská univerzita, 2018)
Práce se zabývá problematikou socioekonomických přínosů minipivovarů pro občany měst a obcí. V první části jsou definované vybrané socioekonomické faktory, které jsou následně aplikovány a porovnávány jak v jednotlivých minipivovarech, tak i v obcích a městech. Výzkum probíhal ve vybraných minipivovarech, v městech a obcích, které jsou jejich sídlem, stejně tak i v obcích a městech bez přítomnosti pivovaru. Výběr byl volen z důvodu možnosti komparace dat a potvrzení či vyvrácení výzkumných cílů. K vypracování diplomové práce bylo využito několika metod. Jednalo se o důkladný literární přehled dané problematiky s definováním faktorů. Dále nalezení teoretických či statistických dat vybraných v předchozím kroku. Následně probíhal výzkum pomocí dotazníkového šetření, který byl adresován starostům měst a obcí. Byly vybrány celkem 3 obce a města s minipivovary a zároveň 3 obce a města bez minipivovaru. Města byla vybírána dle určitých parametrů, např.: počet obyvatel, náležící kraj, vzdálenost k okresnímu či krajskému městu apod. Současně s dotazníkovým šetřením probíhal i terénní výzkum v jednotlivých minipivovarech, kde místo dotazníkového šetření probíhal osobní rozhovor na dotazníkové otázky. Malá změna metody výzkumu byla z důvodu možnosti zjištění lepších dat a informací.
Selected socio-economic benefits of microbreweries
Keywords: Minipivovar; město; průměrná mzda; zaměstnanost; počet zaměstnanců; microbrewery; town; average wage; employment; number of employees