Islámský fundamentalismus z psychologického hlediska - Housková, Martina (Jihočeská univerzita, 2011)
V této práci jsou popsány základní psychologické prvky křesťanského fundamentalismu, které zároveň popisují psychologii fundamentalismu islámského. Druhá kapitola pojednává o problematice islámského fundamentalismu z historického hlediska, které je pro psychologické porozumění této problematiky, nezbytné. Docházíme k zjištění, že hlavním zdrojem vzniku tohoto fenoménu v islámu se stal, v rámci celosvětové globalizace, inkulturační vliv Západu. Konec práce se zabývá psychologickou analýzou konverze jedinců do fundamentalistických skupin, postavou vůdce a vlivem těchto skupin na jedince. V této části pak můžeme pozorovat zajímavou analogii fundamentalistických skupin s mentalitou a funkcí sektářství.
Islamic Fundamentalism in Psychological Perspective
Keywords: Křesťanský fundamentalismus; islámský fundamentalismus; protestantismus; modernismus; psychologické aspekty; dogmatismus; střet fundamentalismů; re-formismus; Asociace muslimských bratří; Sajjid Kutb; islámská revoluce; Ájatolláh Rúholláh Músáví Chomejní; džihád; sektářství; fundamentalistická hnutí; konverze.; Christian fundamentalism; Islamic fundamentalism; protestantism; modernism; psychological elements; dogmatism; the clash of fundamentalisms; reformism; the Muslim brotherhood; Sajjid Kutb; islamic revolution; Ajatollah Ruhollah Musavi Chomejni; jihad; sectarianism; fundamentalist movements; conversion.