Zhodnocení prostředků u útvarů AČR, využitelných při nevojenských ohroženích na území České republiky - Bandy, František (Jihočeská univerzita, 2013)
Abstrakt v českém jazyce Tato práce je zpracována jako příručka pro samosprávu při vzniku MU a KS na území ČR. V úvodní části této práce je popsána legislativa zabývající se zajištěním bezpečnosti a povinnostmi státu jako základními funkcemi státu. Mezi prvořadé povinnosti státu je zahrnuta ochrana České republiky, ochrana obyvatelstva, ochrana základních životních podmínek a potřeb, majetku, kulturních hodnot a životního prostředí. K dalším povinnostem státu patří výkon státní správy, územní samosprávy, zajištění zákonnosti, bezpečnosti a vnitřní pořádku. Povinností státu je také zajištění dopravní obslužnosti, klíčových systémů pro zachování funkčnosti a bezpečnosti státu, zajištění funkčnosti orgánů krizového řízení a záchranných složek. Bakalářská práce také uvádí koordinaci a složení záchranných složek IZS, mezi které patří HZS, ZZS a PČR. IZS dle zákona č. 239/2000 sb., o IZS a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů provádí koordinovaný postup při přípravě na MU, při ZaLP, při ochraně obyvatelstva před a po dobu vyhlášení krizových stavů. Koordinovaný postup IZS se provádí přes OPIS HZS kraje, které představuje dispečerské pracoviště, pro všechny územní odbory HZS kraje. Je určen pro příjem tísňových volání z obcí kraje. Na základě těchto tísňových volání o MU, vysílá síly a prostředky na území postižené obce k likvidaci těchto MU. OPIS zprostředkovává organizaci úkolů ukládaných velitelem zásahu, plní úkoly uložené orgány oprávněnými koordinovat ZaLP. Dále OPIS zabezpečuje vyrozumění základních a ostatních složek IZS. Zabezpečuje také vyrozumění státních orgánů a orgánů územních samosprávných celků. Tato vyrozumění IZS se provádí dle havarijního plánu kraje, vnějšího havarijního plánu, poplachového plánu kraje. OPIS dále povolává a nasazuje síly a prostředky složek IZS dle poplachového plánu IZS nebo podle požadavků velitele zásahu. Provádí varování obyvatelstva na ohroženém území při nebezpečí z prodlení. V případě vzniku MU nebo při vyhlášení KS, OPIS zabezpečuje informační servis krizovému managementu obce nebo KŠ obce je-li zřízen. Práce se také ohlíží na postupy a povinnosti starosty obce a starosty ORP při řešení MU a KS ve správním obvodu obce. Při vzniklé MU je starosta je vyrozuměn krajským OPIS HZS. Následně vyrozumí o vzniku MU své zástupce, tajemníka úřadu a další odpovědné zaměstnance úřadu, osoby v orgánech obce. Povinností starosty je zajištění varování osob, organizace evakuace a popř. ukrytí osob. Organizace nouzového přežití obyvatel k čemuž využívá výpis z HP kraje. Při provádění ZaLP je starosta oprávněn vyzvat právnické, podnikající fyzické a fyzické osoby k poskytnutí osobní nebo věcné pomoci. ORP jako určená obec vykonává při řešení MU a KS státní správu v přenesené působnosti. Obcím ve svém správním obvodu je nápomocna při řešení MU a KS. Práce se zabývá nasazováním SaP AČR, které lze použít k plnění úkolů PČR, k ZaLP, k likvidaci následků pohromy, k odstranění jiného nebezpečí za použití vojenské techniky, k plnění humanitárních úkolů civilní ochrany. AČR k plnění úkolů PČR a k ZaLP lze použít podle zákona 219/1999 Sb., o ozbrojených silách o čemž rozhodne vláda svým nařízením. AČR jako ostatní složka IZS poskytuje plánovanou pomoc na vyžádání podle zákona 239/2000 Sb., o IZS. SaP AČR lze vyžadovat písemnou žádostí u NGŠ AČR cestou SOC MO prostřednictvím OPIS IZS. Tuto plánovanou pomoc na vyžádání jsou povinny poskytnout SZR Rakovník, SZR Olomouc a SaP AČR jednotlivými vyčleněnými odřady v souladu s ÚPP. V práci jsou uvedeny názory starostů obcí, kteří mají zkušenosti s pomocí SaP AČR při záchranných pracích a likvidacích následků pohrom z uplynulých let.
An evalution of Army units equipment exploitable or non - military threats in territory of the Czech republic.
Keywords: Klíčová slova: mimořádná událost; krizová situace; ochrana obyvatelstva; Keywords: emergency; crisis situation; protection of population.