Návratnost příspěvku na péči do systému sociálních služeb na území správního obvodu obce s rozšířenou působností České Budějovice - Steidlová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2012)
V průběhu našeho života nastává mnoho situací, které musíme řešit a se kterými se musíme vyrovnávat. Jedná se například o nemoc, invaliditu, zdravotní znevýhodnění, chudobu, ztrátu zaměstnání či samotu. Některé situace můžeme zvládnout vlastními silami, některé s pomocí rodinných příslušníků či přátel, některé události ale nejsme schopni vyřešit a nejsme schopni si zabezpečit základní životní potřeby. V takových případech je nutná pomoc státu v rámci její sociální politiky. Sociální politika v České republice je dělená na tři pilíře ? vedle sociálního pojištění stojí státní sociální podpora a sociální pomoc, o které se hovoří jako o třetím pilíři sociálního zabezpečení. Systém sociální pomoci tvoří určitý standard, jehož základní složkou je právo na existenci jednotlivce. Sociální pomoc se realizuje pomocí služeb a dávek sociální péče. Mezi dávky sociální péče patří také příspěvek na péči, který se poskytuje osobám závislým na pomoci jiné fyzické osoby a který je tématem této diplomové práce. Osoba se považuje za závislou na pomoci jiné osoby ve čtyřech stupních podle stupně závislosti, od lehké do úplné. Podle stupně a věku oprávněné osoby se také liší výše daného příspěvku. Mezi příjemce příspěvku na péči patří osoby se zdravotním postižením a senioři. Příspěvkem na péči se stát podílí na zajištění sociálních služeb, poskytovaných v domácím prostředí či v zařízeních sociálních služeb.
Rate of return of grants for care into social service system in the area of administrative district of municipality with extended sphere of action České Budějovice.
Keywords: Příspěvek na péči; sociální služby; sociální politika; sociální zabezpečení; Included contribution for social care; social services; social politics; social protection