Profesionální image sestry - Bendulová, Adriana (Jihočeská univerzita, 2008)
Slovo image je latinského původu a znamená podobu, odraz, dojem, celkové působení na okolí nebo souhrn postojů, představ a mínění o určité osobě. Bakalářská práce na téma ''Profesionální image sestry'' je rozdělena na teoretickou část a praktickou část. Teoretická část se zabývá historií a významnými osobnostmi ošetřovatelství, pojmem sestra a image, kompetencí sestry, sestrou a týmovým přístupem a celoživotním vzděláváním sester. Zmiňuje se také o rizicích v sesterském povolání, jak by se sestra měla odreagovat od sesterských povinností. Praktická část se zabývala zhodnocením profesionálního image sester z pohledu vedoucích pracovníků. Proto byl zvolen kvalitativní výzkum, metodou dotazování, za použití techniky strukturovaného rozhovoru s otevřenými otázkami. Pro ověření výsledků z rozhovoru byl realizován manažerský audit. Výzkumný soubor k první části výzkumu, která byla vedena technikou rozhovoru, byl tvořen 3 staničními sestrami a 6 vrchními sestrami. Výzkumný soubor k druhé části výzkumu, který představoval manažerský audit, byl tvořen 90 sestrami na devíti odděleních písecké nemocnice. Výsledky jsou dány do tabulek a grafů. Cílem práce bylo zmapovat profesionální image sester v těchto oblastech: odborné znalosti, praktické dovednosti, komunikace, psychická stabilita, úprava a vzhled sestry a týmová spolupráce. Na základě cílů byly stanoveny výzkumné otázky. Výzkumné otázky byly zodpovězeny, cíle splněny. Na základě výsledků výzkumu byla stanovena hypotéza ''Sestry vystupují profesionálně''. Tato práce může sloužit jako studijní materiál pro výklad látky nebo jako zdroj informací pro Nemocnici Písek, a.s. ke zlepšení profesionálního vystupování sester a ke zkvalitnění poskytované ošetřovatelské péče.
Professional image of a nurse
Keywords: ošetřovatelství; sestra; image; komunikace; empatie; nursing; nurse; image; communication; empathy