Vývoj klimatu a osídlení jižních Čech na základě porovnání dendroklimatologických a archeologických dat holocénu jižních Čech - Vobejda, Libor (Jihočeská univerzita, 2021)
Klimatické změny doprovázejí život na Zemi, která je dynamicky se měnící soustavou. Všechny organismy, lidi nevyjímaje, se s těmito změnami musejí potýkat. Tato práce se zaměřuje na popis klimatu v průběhu holocénu. K poznání stavu minulého podnebí jsou využívány nepřímé zdroje, především z oblasti jižních Čech a střední Evropy, se zaměřením na rekonstrukci minulého klimatu z dendrochronologických křivek. K porovnání klimatu a lidského vývoje je využito odhadu hustoty osídlení a sídelních charakteristik v období zemědělského pravěku, protohistorického období a středověku. Dále je využito rešerše literatury se zaměřením na jednotlivá období.
Climate and settlement dynamics based on comparison of dendroclimatic and archaeological data of South Bohemian holocene.
Keywords: Dendroklimatologie; Paleoklimatologie; Podnebí; Rekostrukce; Holocén; Jižní Čechy; Osídlení; Dendroclimatolgy; Paleoclimatology; Climate; Reconstruction; Holocene; South Bohemia; Settlement