Zkušenosti pravidelných kuřáků s odvykáním kouření - Diepoldová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce se věnuje aspektům ovlivňujícím odvykání kouření. Práce se skládá z teoretické části a praktické části. Teoretická část je rozdělena do 3 hlavních kapitol: kouření, vlivy kouření a metody odvykání kouření. Je zde definována historie kouření, formy konzumace tabáku, závislost na tabáku a její léčba, škodlivé látky v tabáku, negativní vlivy kouření, aj. Praktická část je tvořena kvantitativním výzkumem, metodou dotazníku. Cílem práce bylo zjistit, co je závislost na nikotinu, zmapovat zkušenosti a zájem pravidelných kuřáků s odvykáním kouření, zanalyzovat metody zanechání kouření, zjistit hlavní motivaci pro zanechání kouření. Výsledná data výzkumu byla statisticky zpracována.
Experiences of regular smokers with addiction treatment of smoking
Keywords: tabák; léčba závislostí na tabáku; poradenství; abstinenční příznaky; tobacco smoking cessation; counseling; withdrawal symptoms