Dentální hygiena u dětí předškolního věku v mikroregionu České Budějovice - Sluka, Jan (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem předložené bakalářské práce je edukovat rodiče v oblasti dentální hygieny jejich předškolních dětí a zároveň zmapovat u sledovaného vzorku respondentů z Českých Budějovic, zda je jejich péče o dětský chrup adekvátní. V teoretické části práce se autor věnuje především významu dočasných zubů na správný vývoj dítěte, vzniku a příčinám zubního kazu a také preventivním opatřením, které eliminují onemocnění dutiny ústní. Součástí praktické části práce je sestavení edukačního programu na základě vstupního dotazníkového šetření, jehož účelem je zlepšení úrovně dentální hygieny dětí předškolního věku. Z analýzy dat vstupního a výstupního dotazníkového šetření a jejich následné komparace byla ověřena účinnost edukačního programu.
The dental hygiene of preschool children in the microregion České Budějovice
Keywords: Stomatologie; dentální hygiena; zubní kaz; edukační program; dětský chrup; motivace; prevence; stomatology; dental hygiene; tooth decay; educational programme; children's teeth; motivation; prevention