Vliv drenážních systémů na vodní režim povodí - Nocarová, Hana (Jihočeská univerzita, 2012)
V této práci se celkově zabývám drenážními systémy a jejich vlivy na vodní režim povodí. V první části popisuji historii od nejstarších dob až po současnost, vývoj ve světě i v ČR, v rozmezí 2000 let před naším letopočtem až po současné systémy. Dále jsou zde vysvětleny základní pojmy, jako obsah zemědělských meliorací, a pojmy, týkající se vlastního odvodnění, účely a rozdělení drenážních systémů, způsoby odvodňovacích zásahů, vlivy zamokření a jejich důsledky. A na závěr dopady vybudování drenáží na odtok, odvodnění a povodně a také vliv na životní prostředí. Cílem práce je popsat dopady a vlivy drenáží na vodní režim povodí, a s tím související problémy.
Influence of drainage systems in the basin water regime
Keywords: meliorace; drenáž; drenážní systémy; odvodnění; amelioration; drainage; draining systems; dewatering