Život Františka Tomáška v 50. a 60. letech 20. století a jeho působení v Moravské Huzové - Hlaváčová, Martina (Jihočeská univerzita, 2007)
Práce se především zaměřuje na zajímavé apohnuté období ve kterém František Tomášek působil jako kněz a učitel v obci Morvská Huzová. V práci jsou uvedeny jak opie autentických dokumentů z opavského archivu, tak avědectví jeho bývalých žáků a farníků, podvající důkaz o mnoha aktivitách Františka Tomáška v té době. První část práce popisuje stv katolické církve na pozadí komplikované a obtížné politické situace v tehdejším Československu. Druhá část práce se zabývá jedenáctiletýmpůsoebením Fratiška Tomáška v Moravské Huzové, především jeho náboženskou a pedagogickou činností. Tato část přínáší důkazy o úspěšné a humánní práci tohoto jedinečného muž, které lez nalézt v příloze - svědectví bývalých žáků a farníků.
Life of Frnatisek Tomasek in the 50´s and 60´s on the 20th Century and his Work in Moravaska Huzova
Keywords: František Tomášek; církev; výuka náboženství; katecheze; Moravská Huzová; církevní zákony; komunistická strana; perzekuce; Mr. Frantisek Tomasek; church; Religion- a subject of the then syllabus; catechism; the State of Czechoslovakia; the village of Mravska Uzova; church laws; persecution; the Commnunist Prat