Dynamika vybraných hematologických a biochemických parametrů v krevní plazmě telat ve vztahu k podmínkám prostředí. - Benda, Michal (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem práce je posoudit u telat chovaných v různých podmínkách prostředí dynamiku vybraných hematologických a biochemických parametrů v krevní plazmě. Celkem bylo odebráno 120 vzorků krve telatům ve věku 1 až 124 dnů. Zvířata pocházela ze tří různých chovů s odlišnými způsoby odchovu. Celkově lze konstatovat, že krevní parametry testované u všech sledovaných skupin se pohybovali v rámci obvyklých rozpětí.Dynamika vybraných hematologických a biochemických parametrů v krevní plazmě telat byla u všech skupin relativně obdobná, a je tedy zřejmé, že se telata při zachování základních zoohygienických podmínek chovu mohou vyrovnat s různými vlivy technologií odchovu a podmínek prostředí.
Dynamics of selected hematological and biochemical parameters in blood plasma of calves in relation to environmental conditions.
Keywords: telata; krevní parametry; dynamika; podmínky prostředí; calves; blood parameters; dynamics; environmental conditions