Zdravotní pojištění a vstup České republiky do Evropské unie - Frčková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2007)
Zdravotní pojištění a vstup České republiky do Evropské unie Česká republika se 1. května 2004 stala členským státem Evropské unie. Členství v Evropské unii s sebou přináší změnu v zajištění nároků na zdravotní péči při pohybu osob v rámci zemí Evropské unie, Evropského hospodářského prostoru (tj. Norska, Islandu, Lichtenštejnska) a Švýcarska. Diplomová práce, která je rozdělena do dvou částí (teoretické a praktické), sumarizuje dostupné informace o problematice zdravotního pojištění po vstupu České republiky do Evropské unie. Cílem teoretické části je pomocí dostupné literatury shrnout problematiku poskytování zdravotní péče v rámci Evropské unie a zjistit důsledky vstupu České republiky do Evropské unie pro český systém veřejného zdravotního pojištění. Stručně se zmiňuji o Evropské unii, koordinaci národních systémů sociálního zabezpečení a českém systému zdravotního pojištění. Práce je především zaměřena na právní úpravu zdravotního pojištění, na základní principy při poskytování zdravotní péče a na rozsah poskytované zdravotní péče v rámci Evropské unie. Zvláštní ohled je brán na problematiku přeshraničních pracovníků a českých turistů. V závěru jsou uvedeny informace o Evropském průkazu zdravotního pojištění a Centru mezistátních úhrad, které v České republice plní funkci styčného orgánu pro oblast zdravotního pojištění. Cílem praktické části je zjistit právní povědomí občanů České republiky znalosti evropského práva pro oblast poskytování zdravotní péče v Evropské unii. K dosažení výzkumného cíle byly stanoveny dvě hypotézy. Byla zvolena strategie kvantitativního výzkumu - technika dotazníku. Výzkum probíhal v Jihočeském kraji, ve městech České Budějovice a Strakonice. Výzkumný soubor byl určen záměrným výběrem respondentů ve věku od 30 do 45 let a zahrnoval celkem 120 respondentů obojího pohlaví. Na základě získaných a procentuálně vyhodnocených dat byly obě hypotézy potvrzeny. Výsledky výzkumu dokazují, že znalosti evropského práva pro oblast poskytování zdravotní péče v Evropské unii jsou u obyvatel Českých Budějovic a Strakonic nízké. Diplomová práce může posloužit jako plnohodnotný zdroj informací pro studenty, pracovníky zdravotních pojišťoven a širokou veřejnost. Problematika poskytování zdravotní péče v Evropské unii není mezi širokou veřejností zcela známa, tudíž obsah této práce ji zajisté osvětlí.
Health insurance and the entry of the Czech Republic to the European Union
Keywords: Evropská unie; Zdravotní pojištění; Princip jednoho pojištění; Princip rovného zacházení; Lékařsky nezbytná zdravotní péče; Evropský průkaz zdravotního pojištění; Přeshraniční pracovník - pendler; Centrum mezistátních úhrad; European Union; Health insurance; Principle of the one insurance; Principle of the straight treatment; Necessary health care; European Health Insurance Card; Cross-border workers; Centre for Interstate Refund