Přístup pacienta k prevenci a léčbě osteoporózy - Nedbalová, Martina (Jihočeská univerzita, 2014)
Osteoporóza je progresivní systémové onemocnění skeletu charakterizované úbytkem kostní hmoty. Zlomeniny obratlových těl jsou nejčastější klinickou manifestací osteoporózy. Zlomeniny obratlových těl vedou ke ztrátě výšky nemocných, ztrátě hmotnosti a poškození fyzických funkcí. Odhaduje se, že v české republice trpí osteoporózou kolem 600 000 osob. Stále více se projevuje počet zlomenin krčku stehenní kosti. Zlomeniny krčku stehenní kosti jsou nejzávažnější komplikací osteoporózy. Cílem práce bylo 1. Zjistit znalosti "zdravé" populace o možnostech prevence osteoporózy. 2. Zjistit, zda pacienti, kteří se léčí s onemocněním osteoporózou, během léčby změnili životní styl. K těmto cílům byly stanoveny čtyři výzkumné otázky. 1. Jaké jsou znalosti pacienta v oblasti onemocnění osteoporózy? 2. Jak "zdravá" populace dodržuje preventivní opatření? 3. Jak pacient dodržuje správnou životosprávu a pohybovou aktivitu? 4. Jak pacient hodnotí informovanost související s onemocněním osteoporózy?K získání potřebných informací bylo použito kvalitativní výzkumné šetření. Metody a techniky sběru dat, které byly v práci použity, byly polostrukturované rozhovory na předem připravený okruh otázek. Rozhovory byly nahrávány na diktafon a pak přepisovány. Osloveno bylo celkem osm respondentů. Čtyři respondenti byli "zdravé" populace a čtyři respondenti byli s onemocněním osteoporózy. Respondenti s onemocněním osteoporózy byli vybráni z lůžkové části ortopedického oddělení záměrným výběrem. Respondentka číslo 4 s onemocněním osteoporózy měla být žena staršího věku, 58 let. Respondentka byla telefonicky kontaktována, s rozhovorem souhlasila. V den domluvené schůzky však rozhovor odmítla, aniž by uvedla důvod. Výzkumné šetření probíhalo od 12. 2. 2014 do 10. 3. 2014. Z výsledků výzkumného šetření vyplynulo, že pacienti "zdravé " populace nemají dostatek teoretických znalostí o tomto onemocnění, a to z důvodu neznalosti pojmu osteoporóza. Dále je z výzkumu patrné, že respondenti "zdravé" populace se snaží dodržovat správnou životosprávu a pohybovou aktivitu. Na základě výpovědí respondentů "zdravé" populace bylo také zjištěno, že respondenti nemají informace o možné léčbě a dostupných vyšetření a zároveň nemají zájem se dozvědět více o tomto onemocnění, vzhledem k tomu, že jsou ještě zdraví. Z výsledků také vyplývá, že respondenti s onemocněním osteoporózou mají dostatek teoretických znalostí. Respondenti dodržují správnou životosprávu i pohybovou aktivitu. Pouze jeden respondent s onemocněním osteoporózou, životosprávu a pohybovou aktivitu nedodržuje. Dále jsme zjistili, že respondenti s onemocněním osteoporózou jsou dostatečně informováni o prevenci a léčbě osteoporózy, jak ze strany lékařů, tak ze strany sester.Z výsledků výzkumného šetření vyplývá, že respondenti "zdravé" populace, i přes nedostatek informací a zkušeností s tímto onemocněním rámcově prokázali své znalosti týkající se tohoto onemocnění. Jinak tomu je u respondentů s onemocněním osteoporózou, kteří prokázali své znalosti v prevenci a léčbě, jsou dostatečně informováni o onemocnění osteoporózy. Praktickým výstupem bakalářské práce je návrh na informační brožuru o prevenci osteoporózy.
Access of patients to prevention and treatment of osteoporosis
Keywords: osteoporóza; životní styl; prevence; léčba; informovanost; osteoporosis; lifestyle; prevention; treatment; awareness