Činnost týmu posttraumatické péče v systému psychologické služby Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje - Zíka, Václav (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce na téma Činnost týmu posttraumatické péče v systému psychologické služby Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje pojednává o práci skupiny odborně připravených příslušníků, členů týmu. Týmu, který dnes tvoří 12 hasičů (2 ženy a 10 mužů) a polovina z nich zde pracuje od roku 2005, kdy byl tým ustanoven. Tito hasiči se členy týmu stali na základě vlastního rozhodnutí. Téma bakalářské práce jsem si vybral proto, že je dnes velmi aktuální. Psychologická služba a potažmo tým posttraumatické péče nezastupitelným způsobem pomáhají naplňovat základní poslání Hasičského záchranného sboru České republiky. Zkvalitňují hasičům každodenní službu a přinášejí novou kvalitu občanům ve smyslu komplexnější pomoci při mimořádných událostech. Toto tvrzení mohu potvrdit i z vlastní zkušenosti, jelikož již 19 let sloužím jako profesionální hasič (15 let jako velitel družstva) a 3 roky jsem členem zmiňovaného týmu. Cílem mé práce bylo shrnout a zhodnotit dosavadní zkušenosti s poskytováním posttraumatické péče oběma cílovým skupinám, které tým získal za dobu své existence. Dále se znalostí daných teoretických východisek a zejména po vyhodnocení následného kvalitativního výzkumu navrhnout další možnosti vývoje, především ve stěžejních činnostech týmu. Standardní kapitolou práce jsou teoretická východiska, která jsem naplnil studiem a analýzou odborné literatury, zabývající se úkoly Hasičského záchranného sboru České republiky a jeho psychologické služby, posttraumatické péče a studiem souvisejících právních norem a interních nařízení. V souladu s výše uvedenými cíli jsem formuloval dvě výzkumné otázky, pro již zmíněný kvalitativní výzkum, který je základem praktické části mé bakalářské práce. Kvalitativní výzkum jsem později vyhodnotil s užitím obsahové analýzy dat a po následné komparaci jsem vytvořil souhrny těchto dat. Pro jejich zjišťování jsem použil polostrukturované individuální rozhovory, zaměřené na zkušenosti a postoje členů Týmu posttraumatické péče Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje, jako výzkumného souboru. Výsledky mé práce jsem podrobně popsal a diskutoval. Popisuji je ve třech stěžejních kapitolách. Ve dvou se věnuji základním činnostem našeho týmu, kterými jsou: kolegiální psychická pomoc v rámci svých jednotek a posttraumatická péče osobám zasaženým mimořádnými událostmi. Přináším zde aktuální a vypovídající odpovědi na formulované výzkumné otázky. Třetí kapitola je v duchu stanovených cílů zaměřena na návrhy změn a možnosti vývoje týmu. Výslednou a ucelenou formu těchto návrhů předkládám v kapitole Diskuze. Z těchto návrhů vyplývá a je v souladu s mým přesvědčením, že potenciál našeho týmu ještě není zcela využit. Především zde vidím nezbytný kvalitativní přínos mé práce. Myšlenkový přínos, který odhaluje nové skutečnosti a pohledy.
The activity of the team of posttraumatic care in the system of psychological service of Fire and Rescue Department of South Bohemia region
Keywords: hasič; tým posttraumatické péče; traumatizující událost; kolegiální psychická pomoc; zasažená osoba; fireman; post-traumatic care team; traumatic event; collegial psychological help; affected person