K vývoji knihoven a knihovnictví - Doudová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce je zaměřena na průběh vývoje knihoven a knihovnictví. Konkrétně na historický vývoj v oblasti českých zemí. V první části je popsán stručný vývoj knihoven a knihovnictví v jednotlivých historických obdobích. Druhá část zmiňuje významné osobnosti z oboru knihovnictví a vývoj knihovnictví jako profese. Třetí část je zaměřena na specifické druhy knihoven a knihovny historicky významné. Na základě vybraných pramenů jsou v práci zmíněné knihovny zámecké, měšťanské, nebo církevní a jejich zvláštnosti.
To the development of Libraries and Librarianship
Keywords: knihovna; knihovnictví; vývoj knihoven; vývoj knihovnictví; knihovnické teorie; vědecké knihovny; zámecké knihovny; klášterní knihovny; library; librarianship; library development; librarianship development; librarian theory; scientific library; palace library; monastery library