Historie a současnost výskytu roztroušené sklerózy se zaměřením na kvalitu života jedinců - Rusňáková, Magdalena (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato diplomová práce se věnuje historii a současnosti výskytu roztroušené sklerózy a zaměřuje se na kvalitu života jedinců s tímto onemocněním. V této práci byly stanoveny následující cíle: zjistit, jak diagnóza roztroušené sklerózy ovlivňuje kvalitu života jedince, zjistit informovanost jedinců s roztroušenou sklerózou o organizaci péče pacientů s RS v České republice, která má vliv na zlepšení kvality jejich života, a poukázat na rozdíly v diagnostice a léčbě od roku 1970 2016. K dosažení stanovených cílů byla použita kvalitativní metoda výzkumného šetření. Sběr dat proběhl prostřednictvím semistrukturovaného rozhovoru s jedinci s roztroušenou sklerózou. Získaná data byla následně kódována a kategorizována. Za zásadní zjištění vyplývající z mého výzkumného šetření považuji nedostatečnou informovanost jedinců s roztroušenou sklerózou o organizaci péče pacientů, tím mám na mysli RS centra, SMS klub, rehabilitace, fyzioterapie, lázeňské pobyty a další možnosti ke zlepšování kvality jejich života. Diagnóza roztroušená skleróza negativně ovlivňuje kvalitu života jedinců, především její často se projevující symptomy, proto je velmi důležitá prevence, pozitivní přístup jedinců a snaha o udržení nebo zlepšování jejich zdravotního stavu. Vzhledem ke zjištěným nedostatkům v informovanosti jedinců s roztroušenou sklerózou bych doporučovala zvýšení edukace jedinců s tímto onemocněním. Jako pomůcka může sloužit informační leták, který je výstupem této práce a je součástí přílohy č. 8.
The History and Present of Incidence of Multiple Sclerosis with the focus on the quality of life of MS sufferers
Keywords: roztroušená skleróza; výskyt roztroušené sklerózy; kvalita života; informovanost jedinců; organizace péče; Multiple Sclerosis; incidence of Multiple Sclerosis; the quality of life; knowledge of individuals; organisation of care