Veřejnoprávní a soukromoprávní aspekty v podnikání - Šimončík, Štefan (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce rozebírá vybrané veřejnoprávní a soukromoprávní aspekty v podnikání tak, jak je podnikatel při své činnosti musí řešit. Veřejnoprávní povinnosti jsou rozděleny do kapitol podle orgánů, ke kterým se vztahují. Jedná se o finanční úřad, úřad práce, českou správu sociálního zabezpečení, živnostenský úřad a náležitosti k ochraně osobních údajů. V soukromoprávních povinnostech se řeší otázka volby formy podnikání a tvorba vnitřních směrnic včetně podnikatelského plánu. Praktická část je vystavěna na základně rozhovoru, který byl provedený s Jihočeskou hospodářskou komorou. Na těchto informacích jsou založeny základní kapitoly této části. A to postup založení podnikání, digitalizace ve veřejném sektoru ve vztahu k podnikání a mezinárodní srovnání podnikatelského prostředí.
Public and private aspects of business
Keywords: Podnikání; veřejnoprávní aspekty; soukromoprávní aspekty; právo; právní rámec; digitalizace; byrokracie; Business; public aspects; private aspects; law; legal framework; digitization; bureau-cracy