Diverzita mikrobiomů vybraných druhů ovádů (Diptera: Tabanidae) a její vliv na přenos trypanosom (Trypanosoma sp.) - Křepelková, Simona (Jihočeská univerzita, 2017)
U krev sajícího hmyzu z čeledi Tabanidae jsou známy bakteriální symbionti Spiroplasma z čeledi Spiroplasmaceae, Midichloria z čeledi Midichloriaceae a Wolbachia z čeledi Rickettsiaceae. Do dnešní doby byl mikrobiom ovádů popsán velmi okrajově, nicméně v této práci je studován detailně. Ve studii je popsán mikrobiom 7 druhů ovádů z Afriky, USA a České republiky, který obsahuje bakterie z čeledí Spiroplasmataceae, Chthoniobacterales, Pseudomonadaceae,Acetobacteraceae, Enterobacteriaceae, Flavobacteriaceae, Staphylococcaceae,Halomonadaceae, Moraxellaceae. Dále byl analyzován vliv Trypanosomy na složení mikrobiomu. Ve výsledku jsem však nenašla žádné signifikatní rozdíly mezi infikovanými a neinfikovanými jedinci, z čehož vyplývá, že Trypanosoma nemá na složení mikrobiomu vliv.
Diversity of the selected species of horseflies (Diptera: Tabanidae) and its effect on the transmission of trypanosomes (Trypanosoma sp.)
Keywords: Tabanidae; mikrobiom; symbióza; Tabanidade; microbime; symbiosis