Současné požadavky na exteriér teplokrevných klisen - Smolíková, Alena (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce se zabývá současnými požadavky na utváření exteriéru teplokrevných klisen. Správné a objektivní posouzení utváření zevnějšku klisen patří mezi nejdůležitější kritéria pro zařazení klisen do příslušné plemenné knihy. Kvalita utváření exteriérových vlastností je jedním z požadavků podle nichž, můžeme u koní předpokládat jejich další uplatnění v klasických sportovních disciplínách, pro které jsou v současné době šlechtěni. S ohledem na tyto skutečnosti bylo cílem práce zhodnotit a specifikovat rozdíly u zpracovaného přehledu v požadavcích na utváření zevnějšku u klisen chovaných v České republice a u klisen významných plemen chovaných především v SRN. Na závěr jsou všechny výše uvedené rozdíly zhodnoceny.
Current requirements to exteriors warm-blooded mares
Keywords: exteriér; klisna; výkonnost; exterior; mare; performance