Stanovení hodnoty vybraného podniku - Coufalová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem této diplomové práce je stanovení tržní hodnoty vybraného podniku a doporučení pro budoucí zvyšování hodnoty, která plynou ze strategické a finanční analýzy. K tomuto účelu byla vybrána výnosová metoda diskontovaných peněžních toků ve variantě entity. Údaje použité k výpočtu této hodnoty byly čerpány z veřejně dostupných zdrojů a z účetních závěrek oceňované společnosti STAVOKLIMA s.r.o. za roky 2015 - 2019. Finanční plán, který předchází stanovení hodnoty společnosti byl zpracován na roky 2020 - 2024. Teoretická část je zpracována za pomoci odborných zdrojů, které jsou uvedeny v seznamu literatury. V této části jsou rozebrány jednotlivé pojmy a analýzy, které předchází samotnému výpočtu hodnoty podniku a následně jsou rozebrány všechny používané metody oceňování. Praktická část je pak zaměřena na konkrétní podnik a je v ní aplikován postup uvedený v teoretické části práce.
Valuation of the selected company
Keywords: hodnota; oceňování; finanční výkaz; stanovení hodnoty; diskontované peněžní toky; majetek; počet; finanční analýza; strategická analýza; value; valuation; financial statement; determination of value; discounted cash flows; property; account; financial analysis; strategic analysis